Midjourney schimbă regulile jocului: ce nu vei mai putea face, de acum încolo, cu inteligența artificială

de: Iulia Kelt
09 04. 2023

Midjourney a încheiat gratuitățile pentru generatorul său de imagini AI, invocând „cerere extraordinară” și „abuz”.

Fondatorul David Holz a mers pe canalul discord al companiei pentru a anunța vestea.

„Din cauza unei combinații de cerere extraordinară și abuz de încercare, dezactivăm temporar testările gratuite până când vom avea următoarele îmbunătățiri ale sistemului implementate”, a scris Holz.

Inteligența artificială o ia „la goană”

Această decizie vine după ce o serie de imagini sintetice virale de mare profil, create cu Midjourney v5, au „măturat” internetul.

Imaginile false cu arestarea lui Donald Trump reprezintă unul dintre aceste exemple. Ele au fost create de Elliot Higgins, fondatorul site-ului Bellingcat, care de atunci a fost interzis pe Midjourney.

Recent, o imagine AI creată pe Midjurney v5 a Papei Francisc într-o jachetă albă de puf a păcălit mulți oameni, de asemenea. Autorul imaginii, Pablo Xavier, a postat imaginile pe un grup de Facebook numit AI Art Universe și apoi pe Reddit, după care au devenit virale.

„Am fost uluit”, a declarat el pentru Buzzfeed News. „Nu am vrut să devină atât de virale”, a continuat.

În plus, anumiți escroci folosesc sistemul pentru a păcăli femei singure care au impresia că își găsesc jumătatea pe aplicațiile de dating, totul ca ulterior să le trimită acestora bani.

După cum a menționat The Verge, răspunsul venit de la Midjourney reprezintă puterea sinistră pe care tehnologia în cauză o poate avea, dacă este lăsată „fără lesă”.

Ca răspuns la imaginile lui Trump, compania a interzis termenul „arestat” în mesajele text care sunt folosite pentru a genera imaginile sintetice. Chiar și așa, aceste interdicții pot fi depășite cu ușurință prin simpla schimbare a formulării.

Există îngrijorări tot mai mari cu privire la puterea AI, care a crescut rapid în ultimele câteva luni.

De curând, Elon Musk și alte personalități notabile din domeniul tehnologiei au semnat o scrisoare publică prin care solicită o „pauză” a experimentelor „periculoase” cu inteligență artificială, astfel încât un set de protocoale de siguranță să poată fi implementate.